Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan végezzünk testmozgást a nyári hőségben?

Hogyan végezzünk testmozgást a nyári hőségben?

A nyári hőség alapjáraton is megviseli a szervezetet, hát még ha sportolunk... Mozgásra ilyenkor is szükségünk van. Mire figyelj, hogy mozogj ha kánikula van?

Olvasd el a nyári sportolásról szóló cikkünket!

Kánikula


Mikor beszélünk kánikuláról?  A kánikula május vége és augusztus vége között előforduló, több napon át, vagy akár több hétig is fennálló, tartósan magas nappali maximum- és éjszakai minimum-hőmérsékletekkel járó, általában esőmentes időszak. A szó latin eredetű, a Nagy Kutya (Canis Maioris) csillagkép legfényesebb csillaga, a Szíriusz latin nevéből (Canicula, azaz „kiskutya”) származik, mivel a Földközi-tenger térségében a nyár beköszönte a Szíriusz felkeltével esik egybe.

Kánikulában a szervezetünknek alkalmazkodnia kell a nagy meleghez, és ez nagyon megterhelő lehet számunkra.

Milyen megterhelésről van szó?

Először is idő van szükségünk ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjunk a nyári meleghez. Ehhez akár 10-14 napra is szükség lehet.

A nagy melegben szívünk sokkal többet dolgozik azért, hogy a testhőmérsékletünk tartósan 37 oC alatt maradjon. Minél melegebb van, annál nagyobb mértékben izzadunk is. A verejtékezés természetes, létfontosságú folyamat, egészségünk megőrzését szolgálja.
 

Hogyan végezzük a rendszeres napi testmozgásunkat a nyári melegben?

 

Nyáron is fontos lenne a rendszeres testmozgás, de a nap legforróbb időszakában, amikor a legmagasabb az UV-sugárzás mértéke is, egyensen tilos a szabadban sportolnunk. Ilyenkor a szívünk megterhelése már életveszélyes mértékű is lehet.

Ha fenn akarjuk tartani nyáron is az erőnlétünket, egészségünket, akkor a következő pontokban leírtak figyelembevételével sportoljunk vagy edzünk a kánikulai napokon:

 • A kora reggeli (még 8-9 óra előtt) vagy az esti órákban (17 óra után, de még sötétedés előtt) legyünk a szabadban! Ilyenkor a hőmérséklet és az UV-sugárzás is alacsonyabb, mint napközben.
   
 • Igyunk sok folyadékot!
  Mivel a meleg miatt többet izzadunk, többet is kell innunk, mint általában. Ha a vizeletünk színtelen vagy világossárga, akkor elegendő folyadékot fogyasztunk, ha azonban sötét színű, az folyadékhiányra utal. Legfeljebb egy órát szabadna csak sportolni anélkül, hogy pótolnánk az izzadással elvesztett folyadékot, nagy melegben ez az idő sokkal rövidebb!
  Ha edzeni indulunk – még akkor is, ha csak negyed- vagy félórára –, mindig legyen nálunk elegendő víz!
  Az izzadással ásványi anyagokat is vesztünk, emiatt az elektrolitegyensúly felborulhat, aminek következtében fájdalmas izomgörcsök is kialakulhatnak.
  A fokozott izzadás megköveteli a szervezet folyadékutánpótlását, erre a célra a legmegfelelőbbek az ásványvizek vagy a káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmazó izotóniás italok.
  A szív-, vese- és anyagcsere-betegségben szenvedők beszéljenek orvosukkal a napi ideális folyadékfogyasztási mennyiségéről!

   
 • Figyeljünk az öltözködésünkre! Könnyű, légáteresztő anyagú, lehetőség szerint sportruházatot viseljen, és vegyünk fel könnyű kalapot vagy sapkát is.
   
 • Lehetőleg árnyékban eddzünk vagy mozogjunk!
   
 • Sportolás közben mindenképp érdemes hosszabb szüneteket beiktatni.
   
 • Amennyiben a nagy melegben sem akarunk lemondani az edzésről, akkor tanácsos úszásra váltani, uszodába járni.
   
 • Használjunk napvédő készítményeket! Akár 20 percenként kenjük be magunkat! Kaphatók kifejezetten sportolók számára készült fényvédő spray-k és gélek is. A vízi sportot űzők számára ajánlott legalább a 40-es faktorszámú napvédő terméket használni.
   
 • Mindig legyen nálunk telefon, és szükség esetén hívjunk segítséget!
   
 • Ha szédülést, fejfájást vagy hidegrázást tapasztalunk, azonnal hagyjuk abba az edzést, húzódjunk árnyékos helyre, üljünk le és igyunk, illetve kérjünk segítséget, és ha kell, hívjuk a mentőket!


Folyadékpótlás + vízben oldódó vitaminok, ásványi anyagok


Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a rendszeres és bőséges folyadékpótlás mellett gondoskodni kell a kiizzadt ásványi anyagok és nyomelemek pótlásáról is!

Jó ha tudjuk, hogy a különféle elektrolit terméken kívül, a svéd folyékony multivitaminok is tartalmaznak ásványi anyagokat és nyomelemeket.

Éppen ezért fontos ezeknek a hatékony vitaminforrásoknak a napi fogyasztása, mert nemcsak vitaminokhoz juthatunk a napi adagból.

A cikk forrása: Sportolás a nyári melegben – WEBBeteg.hu

A cikk címképe: Roman Möseneder képe a Pixabay -en.